Jo kauan sitten Koillismaalaiseen Loukusan kylään löysivät metsäsaamelaiset, jotka vaelluksillaan hankkivat ruokansa luonnosta kalastaen, metsästäen ja keräten muita luonnonantimia. He rakensivat pyyntikuoppia, kalapatoja, asumuksia sekä muita rakennelmia selvitäkseen elämästä vaihtelevissa olosuhteissa luonnon keskellä. Merkkejä heidän elämästään on näkyvillä vielä nykyäänkin tilan lähistöllä.

Salmelan tila on saanut alkunsa 1800-luvulla. Pienen pieni torppa on sijainnut nykyisen navettarakennuksen vieressä, siitä on enää näkyvillä vain kumpare, jossa voi kuvitella ensimmäisen asumuksen sijainneen. 1920-luvulla tilalle rakennettiin isompi pirtti, joka on saanut hoitaa asuintalon virkaa 80-luvulle saakka. Nykyisin pirtti on tyhjillään. Uudemman asuintalon rakentuessa 80-luvulla pihapiirin toiselle puolelle, jäi pirtti matkailutoiminnaan käyttöön. Paikalla onkin toiminut Uusitalon matkailutila 2010 -luvulle saakka. Suvun ulkopuolisina ostimme tilan itsellemme 2017 ja aloitimme pihapiirissä mökkivuokraustoiminnan. Muuta yritystoimintaa tilalla ei tällä hetkellä ole. Pihapiirissä asustelee kotieläimiä.

Tila sijaitsee kirkkaan ja kalaisan Loukusajärven rannalla, järvi on suurimmaksi osaksi valtion vesistöä ja siinä saa kalastaa kalastonhoitomaksulla. Valtion metsästysmaat ja upeat luonnon polut lähtevät ihan tilan vierestä. Harjuja ja mäntykankaita pitkin voi liikkua myös vanhaa Kirkkopolkua pitkin, reittiä ei enää huolleta, mutta reittimerkit ovat vielä näkyvissä ja rakenteet kuljettavissa varovaisuutta noudattaen. Puolen kilometrin päässä mökistä on omistajien oma laavu, sekä matkan varrella avautuu upeat maisemat Koillismaan vaaroihin. Taivalkoskella ja lähikunnissa on monenlaista nähtävää ja koettavaa monimuotoisen luonnon lisäksi.

Tilan väki

Elisa

Tilan emäntä

Hoitaa tilan eläimiä, tykkää näprätä käsillä kaikenlaista, rakastaa luontoa.

Panu

Tilan isäntä

Jos ei ole metästysaika niin saattaa löytyä puron varresta ongelta.

Roihu

Suomenlapinkoira

Rakastaa ihmisiä, eläimiä ja eritoten kaikkia. Seikkailijaluonne.

Veeti

Suomenlapinkoira

Onnellinen oman tiensä kulkija.

Mymmeli & Myy

Suomenvuohet

Tykkäävät laiduntaa jos ei saja, ole kuuma, kylmä, öttiäisiä tai jottain muuta.

Lumi & Kevät

Suomenvuohet

Näille maistuvat kuiva leipä, porkkana, perunan kuoret ja melkeen mikä vaan.

Kotkottajat

Aatu -kukko & 8 kanarouvaa

Mustikka-aikaan ovat satavarmasti mökkimetässä ja muulloin matojen kaivuussa jossain päin pihapiiriä.

Luppis

Kanineiti

Pieneen tyytyväinen.