Kansallispuistot

Syötteelle tulee matkaa 30 km. Erinomaiset maastot maastopyöräilyyn sekä retkeilyyn. Syötteen kansallispuistoa kuvaavat vanhat naavapartakuusikot ja vehreät suot. Yksi kansallispuiston osa alkaa jo 500 m päässä mökistä, tällä osalla ei ole merkittyjä reittejä.

Hossa sijaitsee Suomussalmella 113 km päässä. Jylhä Julmaölkky, kalliomaalaukset ja mäntykankaat kutsuvat tutustumaan 2017 perustettuun kansallispuistoon. 

Oulanka sijaitsee Kuusamossa ja matkaa sinne on 90 km. Suosituin reitti on 12 km pituinen Pieni Karhunkierros, joka esittelee Oulankajoen kuohuja ja jylhiä maisemia. Alueella on myös muita päiväretkikohteita.

Riisitunturi Posiolla avaa upeat näkymät Kitkajärvelle. Kaksi eripituista päiväreittiä taukopaikkoineen sopivat hyvin retkikohteeksi. Riisitunturi on sopivasti ohikulkumatkalla Oulangalle.

Lähialueen retkikohteet

Kirkasvetisten rantojen liplatus ja mäntykankaista korkeisiin harjuihin vaihtuva luonto innostavat nauttimaan kauniista maisemista ajan kanssa. 5 km ympyräreitti, päivätupa sekä laavu. Matkaa Soiperoiselle on 40 km. Sijaitsee samalla suunnalla Pyhityksen kanssa,

Syötteen kansallispuiston korkeimman vaaran päältä avautuu uljaan erämainen näkymä Kostonjärvelle. Vaaran rinteen pöytäkivet ovat merkkinä saamelaisten ajoista. Vielä satoja vuosia sitten on taattu parempaa pyyntionnea uhraamalla metsän ja järven antimia jumalille. Matkaa 35 km.

Taivalkosken kirkonkylältä lähtevä Nappaskenkäreitti kulkee Iijoen rannoilta Taivalvaaran kankaille. Taivalkoskelta Ouluun n.10 km löydät Pahkakurun laavuineen.

Sijaitsee Taivalkosken Etelä puolella. Kylmäluomassa on noin 90 kirkasvetistä järveä ja lampea. Myös perheen pienimmät viihtyvät täällä kala- ja lomareissulla. Kuikan ja kaakkurin huudot tekevät kalastuspäivästä tai patikkaretkestä ikimuistoisen. 

Posiolla sijaitseva Korouoma on noin 30 kilometriä pitkä luode-kaakkosuuntainen rotkolaakso. Se on osa satoja miljoonia vuosia vanhaa kallioperän ruhjevyöhykettä. Voit vaeltaa halki koko kanjoninlaakson tai pysytellä 5 kilometrin pituisella Koronjää-reitillä. Uusi 5 kilometrin mittainen kesäreitti Piippukallion pihaus vie viidelle näköalapaikalle.

Lapin Rivieraksikin tituleerattu Säikänsalmen kaunis uimaranta houkuttelee matkailijaa uintiin ja auringonottoon. Livojärvellä on myös retkeilykohteita. Hirsiniemen retkeilyalue alkaa Livojärven välittömästä läheisyydestä. Yhteensä 16 kilometrin pituinen reitti kulkee rantojensuojelualueella ja korkean hiekkaharjun päällä sivuten myös Livohkan lomakeskusta. Reitin varrella on yhteensä viisi laavua.